Därför är enarmade banditer så underhållande

Alla som någon gång har spelat på på spelautomater eller enarmade banditer som de också kallas vet hur otroligt underhållande de kan vara. Oavsett om man vinner eller inte så dras man med och fylls av glädje, vad beror det på?

Precis som i vår tidigare artikel om spel beror det hela på signalsubstansen dopamin. Dopamin är en av de viktigaste signalsubstanserna i den mänskliga kroppen och är kopplad till allt ifrån gott mående till ADHD och Parkinsons. Dopaminet gör dig mer alert, intresserad och glad och är med det viktig i väldigt många olika situationer.

Med detta i åtanke är det inte konstigt att dopaminet utsöndras då man vinner något, men varför när man bara nästan vinner något? Saken är den att utsöndringen av dopamin inte huvudsakligen inte utsöndras ”som tack” när något bra har hänt utan istället utsöndras så fort man kan förutse den goda händelsen. Detta gör att man som spelare får sig en liten rusch varje gång något verkar gå rätt, även om chansen till vinst fortfarande är liten.

Så fort hjulen sätter igång att snurra i den enarmade banditen så börjar även arbetet i hjärncellerna att snurra på och försöka beräkna ut vad som kommer hända. Då vi vet att chansen till en stor vinst finns där släpps det även lös dopamin som bygger på den känslan. Detta är baserat på våra tidigare upplevelser av vinsten, en känsla som var förstärkt just på grund av att den var oväntad.

Forskningen visar till och med att en nära vinst hos många kan vara nästan, eller lika stor som en faktisk vinst. Det är då inte konstigt att vi finner slotsspelen så underhållande och att det fortsätts göra så många nya varianter.