Så blir du av med din gamnacke

Idag lider många av smärta i rygg, nacke och axlar. För en del beror det på att de utför monotona tunga rörelser på arbetsplatsen. Andra har en framåtlutande ställning när de sitter och arbetar.

Begreppet gamnacke illustrerar hur vi sitter på våra arbetsplatser men även på vår fritid. Ofta sitter vi framåtlutade och kollar på mobilen. Med tiden så får många ont i ryggen och hållningen blir sämre. Idag har många arbetsplatser höj-och sänkbara skrivbord som gör det möjligt att ibland stå upp och arbeta. Men trots att vi anpassar arbetsplatserna så är det svårt att låta bli att säcka ihop under dagen, vår naturliga hållning tycks ha försvunnit.

Saker du kan göra för att få bättre hållning

För att rygg och nacke ska hålla sig naturligt rak så behöver kroppens muskler på baksidan arbeta. Efter att ha suttit framåtlutad under lång tid så försvagas dessa muskler och det känns helt enkelt jobbigt att bibehålla en bra hållning. Det finns bra hjälpmedel mot detta, genom att använda ett ryggstöd kommer kroppen automatiskt att lära sig att inta en bra hållning. Är du nyfiken på hur dessa ser ut så ta en titt här. Slutligen så är det viktigaste att röra på sig regelbundet, det värsta du kan göra är att sitta still.

Kommentarer är stängda.