Varför känns det bra att vinna?

Att vinna känns bra, det kan vi nog alla relatera till, känslan man får när man vinner är för många oslagbar, den känns validerande för det jobb man lagt ned i något och den känslan kan följa med under en lång tid framöver. Vi tänker ofta tillbaka på tidigare vinster och återupplever känslorna inblandade.

Alla som någon gång har vunnit något, vare sig det handlar om att ha tagit hemstorvinsten på lotto, vunnit en turnering i poker, segrat i en match fotboll eller något annat vet nog redan allt detta, men vad är det som egentligen gör att det känns bra?

Den biokemiska förklaringen

Hjärnan har ett inbyggd belöningssystem, det aktiveras när vi lyckas med något utmanande eller bara gör något bra genom en slump. Detta system släpper då ut en signalsubstans kallad dopamin, vår egen ”må-bra” kemikalie. När man vinner och mår riktigt bra efteråt är det dopamin som är orsaken, signalsubstansen utsöndras framför allt i celler i hjärnstammen och stimulerar sedan andra nervcellsutskott.

Den psykologiska förklaringen

Medan den biokemiska förklaringen ger oss insikt i hur det går till och vad det är i vår egen kropp som orsakar detta berättar den inte hela historien, det är fortfarande inte ett svar på varför våra hjärnor väljer att belöna oss med dopamin bara för att vi lyckats med något litet eller stort.

Enligt psykologin är vinandet kopplat till vårt egos överlevnad och det är genom vårt ego som vi definierar vilka vi är i den här världen. Det  är också på grund av detta som vi mår dåligt när vi förlorar, när vår identitet och plats i världen så starkt påverkas både positivt och negativt av vinster och förluster kan man förstå att vissa tar detta på största möjliga allvar.

Detta är också kopplat till en term inom psykologi: betingning. Detta betyder att det blir mer troligt att vi försöker uppnå känslan igen eftersom det kändes så bra, och på andra sidan är det mindre troligt att vi gör något som fick oss att må dåligt.